Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna ryba na co dzień.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 610
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 936
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 610
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 936
Składniki
Pieczarki jeśli są bardzo małe to w całości, większe przekroić na pół i podsmażyć krótko na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Karpia umyć i pokroić na 6 małych porcji. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i jaju, usmażyć na patelni. Jak ktoś woli może być filet karpia sote -w samej mące bez jaja. Przełożyć na pieczarki.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać szczyptę soli. Przełożyć na karpia.
Wszystko zalać śmietaną wymieszaną z odrobiną soli i pieprzu, można dodać trochę koperku, ale niekoniecznie.
Przykryć naczynie i dusić na niewielkim ogniu lub w piekarniku do momentu aż śmietana zacznie się gotować, wtedy zazwyczaj karp jest już lekki i soczysty. Posypać krojoną natką i podawać z pieczywem na ciepło tak jak leżą warstwy w naczyniu: na dole pieczarki, karp z cebulką i natką na górze. Podlać sosem śmietanowo-pieczarkowym wytworzonym przy pieczeniu.