Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny placek upieczony z ciasta na pizze, z kiełbaskami koktajlowymi i serem mozzarella :)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1295
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 58
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1295
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 58
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Z ciasta wałkujemy 2 cienkie placki, takie żeby można było z nich wyciąć koła o śr 30 cm. Na papier do pieczenia kładziemy jeden okrągły placek, na środku umieszczamy ser. Użyłam sera mozzarella w kulkach, rozdrobniłam je i uformowałam go w foremce okrągłej, trzeba ser na sitku odwodnić. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Przepis na ciasto do pizzy: składniki: 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 2 szklanki mąki 3 łyżeczki cukru szczypta soli 4 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłego mleka wykonanie: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Na brzegi placka, pomijając ser, układamy paski papieru do pieczenia.
Na całość układamy drugi placek okrągły, dopasowujemy do sera tak żeby kawałek sera był otulony plackiem.
Na brzegu placka równomiernie układamy kawałki kiełbasek koktajlowych, nożem nacinamy od brzegu sera na zewnątrz linie.
Zaginamy rogi pasków na kawałek kiełbaski, i zwijamy do środka, robimy tak z każdym paskiem.
Zdejmujemy paski papieru do pieczenia i wykonujemy czynności tak samo jak z poprzednim plackiem.
Mamy gotowy placek.
Placek umieszczamy razem z papierem do pieczenia, na którym placek leżał, do formy na tartą. Obcinamy brzegi papieru. Placek smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i makiem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ścinamy ostrym nożem wierzch placka z nad sera. Ścinanie pokazałam na drugim upieczonym placku.
Roztopiony ser posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Odrywamy kulki z kiełbaską, maczamy w roztopionym serze i cieszmy się smakiem.