Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, lekkostrawne klopsy dla tych, co wiedzą, co to dobry beszamel.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13927
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 39
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10281
Szybka i smaczna
Odsłon: 13927
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 39
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10281
Składniki
Do mięsa dodać namoczoną i lekko odciśniętą bułeczkę, jajko, sól i pieprz. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką lub nawet zmiksować. Zwilżyć ręce wodą i formować dość duże, kuliste klopsy, obtaczać je w mące, kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć.
Sos: w rondlu rozgrzać masło z mąką, nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem, a potem wlać wywar (rosół). Dodać koperek, sól i gałkę. Gotować na słabym ogniu ok. 8 min, często mieszając.
Na koniec do sosu włóż klopsy i duś 15 min.