Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo często robię takie kluchy do obiadu.
Przepis dnia
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 4461
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
Odsłon: 126
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 4461
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
Odsłon: 126
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 186
Składniki
Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie odsączyć sok. Będzie on potrzebny do ciasta.
Drożdże rozetrzeć z cukrem a po chwili zalać ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wlać sok z marchwi , wymieszać i ponownie odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.
Na wrzącą wodę kłaść łyżką kluseczki, gotować, wyjąć na sito i podawać na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem.