Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś na samo słowo szpinak dostawałem drgawek. Przed oczami stawała mi kolonijna stołówka i niesmaczna, zielona breja nakładana chochlą na talerz… Aż skosztowałem dania, które Wam dzisiaj prezentuję. To zupełnie zmieniło moje podejście do szpinaku. Choć trafia się czasem (nawet w restauracjach) fatalnie przyrządzony szpinak. Natomiast ta wersja szpinaku (a właściwie powinno się to określać mianem masy szpinakowej), którą prezentuję poniżej świetnie nadaje się również jako nadzienie do pierogów i naleśników lub jako baza do innych dodatków typu ser feta czy wędzony kurczak. Choć sama nazwa też może być trochę myląca, ponieważ są to właściwie kluseczki ze szpinakiem. Ale jeśli spróbujecie, to takie szczegóły przestaną być istotne. Zostanie to co najważniejsze: niepowtarzalny smak…
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Do garnka włożyłem 2 opakowania szpinaku. Zostawiłem do rozmrożenia. W trakcie rozmrażania, podgrzałem go nieco. Dodałem 4 żółtka, rozdrobniony serek lazur błękitny oraz przecisnąłem przez praskę wcześniej obrane ząbki czosnku. Powoli gotowałem całość na średniej mocy kuchenki, mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.
W tym czasie w drugim garnku ugotowałem kluseczki al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedziłem na sicie.
Dodałem kluseczki do doprawionego szpinaku. Wymieszałem.
Na patelni rozgrzałem odrobinę oleju. Nakładałem po porcji kluseczek ze szpinakiem na rozgrzaną patelnię i podsmażałem na dość wysokiej mocy, aż masa szpinakowa zaczyna lekko przywierać do patelni.
Tak podsmażone kluseczki szpinakowe serwowałem na talerze…
Jeśli zostało, po wystudzeniu, wkładałem garnek z zawartością do lodówki. Nadaje się do odsmażenia jeszcze przez dwa dni.