Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś pysznego, bezmięsnego i puszystego, a zarazem zdrowego.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 76
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 311
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1445
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 76
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 311
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1445
Składniki
Nastawiamy garnek z wodą do ugotowania klusek.
W tym czasie szybko z sera, jaj oraz mąki zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne to dodajemy jeszcze trochę mąki.Oby nie za dużo, bo ciasto nie może być twarde. Formujemy kulkę i dzielimy ją na 4 części.
Z każdej części na stolnicy formujemy wałek o grubości kciuka, podsypując mąką w razie potrzeby.
Następnie nożem tnąc na ukos odcinamy z ciasta kluski.
W tym czasie woda powinna nam się już zagotować i delikatnie wrzucamy kluski, delikatnie mieszając. Kluski ładnie rosną!
Jak wypłyną i woda ponownie się zagotuje wylewamy na durszlak. Następnie na talerz układamy pojedyńczo, żeby się nie posklejały.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy bułkę tartą i ją rumienimy. Dopiero wtedy dodajemy masło, w ten sposób bułeczka pozostanie chrupiąca. Na koniec dodajemy do smaku soli lub cukru, zależy od gustu i smaku. Jemy jeszcze ciepłe. Można je również odsmażyć. Smacznego! :)