Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Generalnie powinno się je przygotowywać przy użyciu mąki ziemniaczanej, ale znacie to powiedzenie: "Z braku laku dobry kit". Nie miałam mąki ziemniaczanej, więc powstały śląskie z mąką pszenną luksusową :) Wydaje mi się, że może lekko różnią się pod względem konsystencji ciasta od tych tradycyjnych, są nieco twardsze, ale nie ma to wpływu na smak. Polecam!
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 337
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3477
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12862
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 337
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3477
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12862
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować, ubić tłuczkiem do ziemniaków i wyłożyć na stolnicę. Do ciepłej masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę i odrobinę soli. Całość zarobić nożem, następnie rękami, tak aby powstało jednolite ciasto. Na początku najlepiej dodać 150g mąki, ta ilość powinna wystarczyć do zarobienia ciasta. Jeżeli jednak tak się nie dzieje i widzimy, że ciasto jest zbyt klejące należy dodać tyle mąki, aby ciasto odchodziło od rąk. Z gotowego ciasta formować wałki o grubości 2 cm, po czym nożem kroić kawałki o długości 2 cm.
Z każdego kawałeczka dłońmi formować kulkę i robić w niej wgłębienie. Kluski wrzucać na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować 5- 7 minut. Wyciągać łyżką cedzakową, przelać zimną wodą. Kluski śląskie najlepiej smakują polane sosem mięsnym... Oczywiście obowiązkowo z kawałkiem duszonego mięsa i porcją ulubionej surówki. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 60 kluseczek. Smacznego.