Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykłe kluski śląskie wcale nie muszą być zwykłe.
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3360
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12581
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 249
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3360
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12581
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 249
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Wstawiamy garnek na średni ogień i gotujemy ziemniaki do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedzamy i robimy z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków lub praski. Odstawiamy je do ostygnięcia.
Z burakami postępujemy tak samo jak z ziemniakami w punkcie 1.
Do dużej miski wrzucamy puree z ziemniaków, puree z buraków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki w misce mieszamy, tworząc z nich jednolitą masę.
Z ciasta formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę po środku każdej kluski.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy zacznie ona wrzeć, wrzucamy do niej kluski. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.