Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie proste danie, a jakie smaczne <3 Siła tkwi w prostocie ;)
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.