Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chodziło za mną coś kremówkowego, karpatkowego tylko nie mogłam ostatecznie podjąć decyzji. W związku z deficytem jajecznym decyzja podjęła się sama. W związku z upałami i ogólnym brakiem energii konieczna też była modyfikacja. Zamiast ciasta francuskiego, którego przygotowanie trwa… trochę zdecydowałam się na ciasto półfrancuskie na twarożku. Może nie listkuje się aż tam dobrze jak francuskie (w sumie to w każdej z warstw powstają 3 – 4 listki i jeżeli nie mamy ręki do francuskiego to lepiej zdecydujmy się na tego „pewniaka”), ale jest dla niego dobrą alternatywą. No i czy nie przypomina Wam jednak tej nieszczęsnej karpatki choć odrobinę?Gorąco polecam. Jest to jeden z moich faworytów a rozchodzi się też dosyć szybko mimo tego, że blaszka jest spora.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Wszystko poza mąką rozgniatamy w misce widelcem. do masy dodajemy stopniowo maki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy an dwie równe części i cienko wałkujemy na dwa placki (prostokąty min 30 – 40cm) Nierówne brzegi przed upieczeniem przycinamy tak, aby placki miały takie same wymiary. Lepiej piec je w nieco większej formie niż w tej w której planujemy je składać, ponieważ nieco się skurczą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni pieczemy do zrumienienia (około 20 – 25 minut). Studzimy.
Szklankę mleka odstawiamy i rozprowadzamy w nim mąkę, budynie, cukier oraz cukier (i ewentualnie żółtka). Resztę przelewamy do rondla i gotujemy. Gdy całość zawre wlewamy zimne mleko do gorącego i energicznie mieszamy. W razie potrzeby budyń słodzimy. Na dnie blaszki umieszczamy jeden blat ciasta, zalewamy gorącym budyniem i przykrywamy drugim zanim utworzy się kożuch. Ciasto studzimy, a przed pokrojeniem możemy jeszcze włożyć je do lodówki. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem.