Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Składniki
Ciasto: makę z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i solą itłuszczem posiekać. Dodać żółtka , jajko , aromat i śmietanę. Ciasto powinno być elastyczne Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki (20 x 30 cm) , a resztę włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie ubić pianę i przygotować kruszonkę. Piana: Białka ubić z cukier , dodać sok. Kruszonka: składniki rozetrzeć na małe kawałeczki.
3/4 ciasta wyłożyć na blache, posmarować dżemem, na to zetrzeć pozostałe ciasto, wylać pianę i posypać kruszonką. Piec ok, godziny w dobrze nagrzanym piekarniku (u mnie 170^C grzałki na góre i dół).