Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie inspirowane przepisem Jamie'go Olivier'a - z małą modyfikacją :) Przepyszne, złociste skrzydełka w słodkim i wyrazistym sosie BBQ.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 17
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 17
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Składniki
Korzeń imbiru ścieramy na tarce (możemy użyć też suszonego imbiru - 1/2 łyżeczki), cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę dymki odkrajamy i odkładamy a pozostałą cebulkę również kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kosteczkę.
Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy keczup, ocet winny, miód, sos sojowy, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wszystko starannie mieszamy.
Ze skrzydełek z kurczaka odcinamy lotki, przekładamy do miski i dokładnie nacieramy je z każdej strony marynatą.
Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 2h (najlepiej na całą noc).
Po zamarynowaniu przekładamy skrzydełka wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - na złoto (ok. 45 min).
Gdy kurczak będzie już złoty, wyjmujemy go z piekarnika i przekładamy na talerz. Marynatę przekładamy na patelnię i blendujemy na gładki sos. Dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy i mieszamy, aż masło sie rozpuści.
Skrzydełka układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką dymki.
Smacznego :)