Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna wariacja na temat filetów z kurczaka. W stylu jakby indyjskim, ale pewnie tzw. fusion cooking...
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20525
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10064
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 137
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20525
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10064
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 137
Składniki
W rondlu rozpuścić masło, zasypać mąką - zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić sokiem z ananasów, dodać śmietankę kokosową, sos worcester, curry, doprawić solą i pieprzem - zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu wrzucić 1/3 pokrojonych ananasów oraz pokruszone na pyłek pierniki. Odstawić w ciepłe miejsce.
Na patelnię wlać oliwę, dodać pastę curry, wymieszać i zasmażyć. Wrzucić kurczaka i obsmażać na mocnym ogniu - jak najkrócej. Kiedy mięso zrobi się białe, dodać pokrojoną paprykę i pozostałego ananasa. Podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem ok. 3 minut.
W przysłowiowym międzyczasie ugotować ryż - koniecznie na sypko.
Na talerze wkładać porcje ryżu uformowane we filiżance, polać sosem ananasowo-kokosowo-piernikowym, obok układać mięso z papryką i ananasem - koniecznie polać sokiem z patelni, powstałym podczas duszenia.
Opcjonalnie można nadziewać produkty na patyki do szaszłyków, ale raczej smażyć na patelni - na grillu lub w piekarniku pasta może się przypalić i być po prostu gorzka.