Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 60
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 2675
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 235
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5385
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 60
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 2675
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 235
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5385
Składniki
W litrze wody zagotować sól, sól peklową, pieprz, 2 liście laurowe, ziele angielskie. Mięso umyć i przełożyć do miski, w której będzie leżakować. Do wody z przyprawami dolać zimnej wody i zalać mięso tak żeby całe było przykryte, na wierzchy położyć talerz i czymś obciążyć, żeby mięso nie wypłynęło. Odstawić w chłodne miejsce na 6-7 dni, codziennie jednak mieszając żeby mięso było równomiernie zapeklowane. Mięso umyć. Z golonki wyciąć kość jednak skóry nie odcinać. Gdy golonkę położymy na desce do krojenia to połowę mięsa zostawiamy a resztę odcinamy od skóry, jednak skórę zostawiamy. Udka pozbawić kości i skóry. Udziec z indyka pokroić na kawałki ale niezbyt drobne. Golonkę ze skórą przekładamy do prostokątnego szynkowara (tą część skóry kładziemy tak żeby później była na wierzchu), posypujemy przyprawą gyros i układamy kolejno kurczaka, indyka i posypujemy na końcu przykrywamy skórą z golonki kładziemy liść laurowy i zamykamy szynkowar. A w okrągłym szynkowarze również wkładamy mięso odcięte ze skóry golonki, przyprawa gyros, mięso z indyka i kurczaka, na wierzchu liść laurowy i zamykamy. W garnku na dnie położyć ściereczkę wstawić szynkowar, uzupełnić wodą i gotować. Szynkowary gotować w 80 stopniach przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Gotową wędlinkę wyjąć z szynkowara i zajadać :) Smacznego