Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 169
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 24
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 169
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 24
Składniki
Drożdże posypać odrobiną cukru i mąki, zalać 1/3 szklanki mleka i odstawić, drożdże się rozmnożyły ;) Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, resztę mleka i sól oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formować placki o średnicy ok. 15-20 cm z lekko wywiniętym brzegiem i od razu rzucać na gorący olej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym lub tatarskim i startym żółtym serem.