Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 17
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 668
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 64
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 179
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 17
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 668
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 64
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 179
Składniki
Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły się.
W garnku roztapiamy masło. Po rozpuszczeniu się dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała gęsta zasmażka. Następnie porcjami dolewamy zimne mleko. Gdy uzyskamy beszamel (konsystencja prawie jak budyń) doprawiamy go solą i gałka muszkatołową.
Do garnka z wrzącą osoloną wodą wkładamy po 3 płaty makarony do lasagne ( trzeba uważać aby makaron nie skleił się w garnku. Gotujemy około 2-3 min.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy płaty makaronu. Na makaron kładziemy mięsko mielone z sosem pomidorowym, na wierzch beszamel i odrobinę startego żółtego sera. Układamy w ten sposób warstwy do samej góry naczynia żaroodpornego tak aby na samej górze znalazł się sos pomidorowy i beszamel. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec pieczenia lasagne posypujemy obficie startym żółtym serem.