Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w lodówce znalazłam ser feta, za którym osobiście nie przepadam. Ale to danie go odczarowało. Polecam przepyszny makaron ze szpinakiem i serem feta, który smakowicie się rozpuści. Danie wzbogaciłam chrupiącym kurczakiem.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3 ząbki), dodać również olej rzepakowy i dokładnie wymieszać. Zostawić w lodówce przez ok. 3 godziny.
Makaron ugotować al dente wg opisu na opakowaniu.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka (ok. 10 min)
Na innej patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (5 ząbków), a następnie dodać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, chwilę smażyć (ok.6 min).
Gotowy sos wymieszać ze śmietanką, a następnie dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać.
Odcedzony makaron dodać do szpinaku. Ser feta pokroić w kostkę i wsypać do dania. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
Gotowe danie podawać z usmażonym kurczakiem i posypać uprażonym słonecznikiem. Smacznego :)