Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4436
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 78
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 146
Gołąbki po azjatycku to świetna alternatywa dla naszych rodzimych gołąbków z...
Odsłon: 582
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4436
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 78
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 146
Gołąbki po azjatycku to świetna alternatywa dla naszych rodzimych gołąbków z...
Odsłon: 582
Składniki
Robię masę. Dzień wcześniej mak zalewam wrzątkiem. Odstawiam, by napęczniał.
Następnego dnia osączam go na sicie i mielę dwa razy. Mleko podgrzewam z cukrem i wlewam do maku. Mieszam. Dodaję jajka, powidła, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz sparzone rodzynki. Mieszam.
Przygotowuję ciasto. Wszystkie składnik łączę (maka, cukier, margaryna, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), zagniatam i formuję kulę, wkładam do lodówki na 1 godzinę.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowuję. Wylepiam nim formę. Masę makową wykładam na spód i wyrównuje.
Z reszty rozwałkowanego ciasta wycinam foremkę do ciasteczek wzory gwiazdek i układam je na wierzchu masy makowej. Piekę godzinę w 170 st. C.