Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie pozwalam na to, by białka, które pozostają po pieczeniu ciast drożdżowych, czy tart się marnowały. Przecież można z nich wytworzyć kolejne słodkie pyszności!
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 64
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 64
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Niewielką formę keksową o wymiarach 10x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Z cytryny ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki, a następnie wyciskamy z niej sok.
ROBIMY CIASTO Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Białka powinny być schłodzone w lodówce, gdyż wtedy mamy pewność, że ubijemy je na piękną, błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 3 minuty). Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i rozprowadzamy ją w masie. Gdy ciasto stanie się jednolite, dolewamy przestudzone masło, sok z cytryny, a na końcu wsypujemy cytrynową skórkę. Bardzo delikatnie mieszając łączymy składniki w jednolitą, puszystą masę. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wsunąć formę do nagrzanego piekarnika.
PICHCIMY CIASTO Ciasto pieczemy przez 40-50 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytych białek, ilości soku cytrynowego i kaprysów piekarnika. Pod koniec pieczenia polecam zrobić test „suchego patyczka” – patyczek lub drucik wbity w środek ciasta powinien być czysty i suchy. Znak to, że ciasto jest upieczone. Po wyciągnięciu z pieca, studzimy ciasto w formie przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyciągamy je na kratkę, aby odparowało przez kolejną godzinę. Przed krojeniem oprószamy obficie cukrem pudrem.