Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja z serii dla zapracowanych czyli sposób na smaczny i szybki, ale zdrowy i pożywny obiad. Jeśli odpowiednio zaplanujemy nasze posiłki, nawet szybki obiad po pracy, może być zdrowy i błyskawiczny w przygotowaniu.
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2227
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 197
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1935
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2227
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 197
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1935
Składniki
Aby ułatwić sobie zadanie i przyspieszyć przygotowanie obiadu po pracy, wieczorem przygotowujemy marynatę do kurczaka: Do naczynia dodajemy słodki sos sojowy, olej rzepakowy, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, estragon oraz oregano i dokładnie mieszamy. Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki.
Przed przygotowaniem posiłku, wyciągamy z lodówki zamarynowane kawałki kurczaka i podsmażamy je na patelni*. * na tym etapie nie dodajemy dodatkowo oleju, gdyż ten użyty do marynaty powinien być wystarczający.
W tym samym czasie, na drugiej patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy mrożone warzywa (u mnie brokuły, marchewka, zielona fasolka, kukurydza i papryka) i smażymy je około 15 minut (można je przykryć oraz podlać odrobiną wody). Pod koniec smażenia do warzyw dodajemy zioła prowansalskie oraz doprawiamy je solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe warzywa wykładamy na talerze, dodajemy podsmażone kawałki aromatycznego kurczaka i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Życzę smacznego! :)