Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa wędlina prosto z szynkowara.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 491
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1326
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 491
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1326
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Mięso mielimy i dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek. Dodajemy do masy 2 łyżeczki soli peklowej, 3 łyżeczki suchej żelatyny i 2 łyżeczki mieszanki przypraw (cebula suszona, papryka, pieprz, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek i bazylia) Wyrabiamy wszystko na gładką mięsną masę.
Wkładamy masę do szynkowaru, przykładamy praskę i zamykamy sprężyną dociskową. Odkładamy tak przygotowany szynkowar do lodówki na 24 godziny by sól peklowa mogła nad szyneczką popracować, a mięso przegryzło się z doskonałymi przyprawami.
Po upłynięciu doby wkładamy szynkowar do odpowiedniej wielkości garnka i zalewamy wodą pod rant urządzenia. Woda nie może zalać górnej części szynkowaru. Szynkowar nie powinien stać bezpośrednio na dnie garnka. Temperatura wewnątrz urządzenia nie będzie się wtedy rozkładać równomiernie i może zepsuć finalny produkt. Wystarczy pod szynkowar położyć na przykład ściereczkę lub odporną na temperaturę podkładkę.
Podgrzewamy wodę w garnku do temperatury 75 - 80 stopni Celcjusza i od tego momentu parzymy szynkę półtorej godziny pilnując by temperatura ani nie spadła ani nie podniosła się.
Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjmujemy szynkowar z garnka i chłodzimy po zimną wodą. Ostudzony musi trafić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie usuwamy sprężynę dociskową i praskę, obracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzącą wodą. Domowej roboty wędlinka wypadnie nam wprost na talerz i jest gotowa do konsumpcji. Informacje na temat szynkowaru i gdzie można go zakupić znajdziecie w linku pod wpisem. Doskonałej jakości urządzenie, które powinno zagościć w każdej kuchni :)