Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was szybciutkie (masy nie trzeba zagotowywać) i wilgotne ciacho, które z pewnością posmakuje wielu osobom. Czekoladowość, puszystość i smak orzeszków to jest TO ! :)
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2783
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 82
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2783
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 82
Składniki
Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli, cukier, kakao, wymieszać łyżką. Następnie wbić jajo, wlać mleko, olej, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia składników. Potem dodać dżem lub powidła i ponownie krótko zmiksować. Orzechy posiekać średnio drobno. UWAGA: Rodzynek nie trzeba sparzać ani obtaczać w mące. Do ciasta dodać bakalie, wymieszać łyżką.
Foremkę keksową o wymiarach 25x10 cm wysmarować olejem lub masłem, obsypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Murzynka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). UWAGA: Aby kontrolować pęknięcie ciasta możemy około 15 - 20 minut po wstawieniu ciasta do piekarnika naciąć go ostrym nożem wzdłuż, na głębokość około 1 centymetra. Ja zrobiłam to o 5 minut za późno i już sam zaczął sobie pękać :P
UWAGA: Przed oblaniem ciasta polewą, pędzelkiem usuńcie nadmiar kaszy manny lub bułki tartej, po bokach ciasta, dzięki temu polewa łatwiej "przylgnie". Kiedy ciasto wystygnie sporządzić polewę czekoladową (przepis na blogu "Polewa czekoladowa wg Ewy"), oblać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.