Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, łatwe, idealne proporcje. Wiele zastosowań - wg własnej fantazji.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać mikserem. Smażyć cienkie placki naleśnikowe na lekko natłuszczonej i dobrze rozgrzanej patelni (1 łyżeczka oleju, lub skórka ze słoninki). Dalsze postępowanie i zasada podstawowa: jeżeli chcemy mieć placki elastyczne - podgrzewamy na patelni lekko natłuszczonej; jeżeli placek ma być chrupiący, to podgrzewamy na sporej ilości tłuszczu.
Z tej ilości powinno wyjść ok. 5-6 placków naleśnikowych ( w zależności od wilgotności użytej mąki). Przykładowe zastosowania:
SŁODKI DESER - posmarować do wyboru: dżemem, nutellą, miodem, serkiem z bakaliami, żurawiną, surowym lub gotowanym musem z ulubionych owoców; zwinąć, przed podaniem podsmażyć na chrupiąco; polać: śmietaną, słodkim jogurtem, ulubionym sosem owocowym, czekoladowym lu orzechowym.
DANIE GŁÓWNE - posmarować do wyboru: zmielonym mięsem z rosołu, pasztetem, białym serem z ulubionymi dodatkami lub włożyć mieszankę gotowanych warzyw posypując je żółtym serem, zawinąć w placek całą parówkę lub kiełbaskę, doskonałe jest nadzienie z resztek pieczonego mięsa (drobno pokrojone) z niewielką ilością pikantnego sosu.
Naleśniki w roli dania głównego można, jak słodkie, po zawinięciu podsmażać na patelni w sporej ilości tłuszczu, a nastepnie na talerzu polać sosem. Można również zawinąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiekać w piekarniku. Doskonałe sosy do dania głównego, to chrzanowy, musztardowy, pomidorowy, grzybowy - w zależności od tego jakie lubimy łączyć smaki z wybranym nadzieniem.
Placki naleśnikowe do których nie wystarczyło nam jakiegoś nadzienia (albo pomysłu) można pokroić w paseczki i użyć zamiast makaronu do zapiekanek, a nawet do zupy