Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie po którym każdy, dorosły czy dziecko - wręcz "wylizuje talerze" ;)
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 254
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 284
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 514
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 254
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 284
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 514
Składniki
Ze składników na naleśniki sporządzamy ciasto: wlewamy mleko do miski, wbijamy jajko i dodajemy tyle mąki, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji, dodajemy szczyptę soli i cukru i wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy dosyć cienkie naleśniki na oleju. Usmażone naleśniki zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy nadzienie: wkładamy do miski twaróg, dodajemy żółtko i mieszamy. Dodajemy śmietanę tak, by masa nie była zbyt rzadka a następnie dodajemy cukry. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy polewę: jeśli mamy świeże owoce, myjemy je i kroimy w kosteczkę. Mrożonkę przelewamy gorącą wodą, odsączamy i wrzucamy owoce do miski. Dodajemy śmietanę i mieszamy, delikatnie miażdżąc widelcem większe owoce. Możemy chwilę zmiksować polewę mikserem. Dodajemy cukru do smaku i odstawiamy polewę do lodówki.
Ostygnięte naleśniki smarujemy masą twarogową, dosyć grubo. Składamy naleśniki na pół, potem jeszcze raz na pół. Podgrzewamy chwilę na patelni i podajemy, polewając naleśniki polewą.
Smacznego! :)