Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według mnie to niekwestionowana królowa wszystkich nalewek !!!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 793
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 67
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 84
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 793
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 67
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 84
Składniki
Dojrzałe, zebrane późną jesienią, pigwy dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Pokrojoną w plasterki pigwę wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na 6 tygodni.
Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy słoik na kolejne 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić.
Po dwóch tygodniach do owoców z syropem wlewamy nalewkę i spirytus. Odstawiamy na kolejne 3 tygodnie.
Teraz zlewamy gotową już nalewkę z owoców i pozostawiamy w słoju aż do opadnięcia osadu i wyklarowania.. Pozostałe owoce możemy odłożyć do słoiczków i używać jako dodatku do herbaty.
Jeżeli nasza nalewka się nam już pięknie wyklarowała, zlewamy ją do butelek i leżakujemy cierpliwie przez 2-3 miesiące. Wasze zdrowie !!!