Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 144
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 144
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Obiad zrobiony przez męża ;) Ośmiornica :) Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku i 1 liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Wcześniej oczyszczoną i przygotowaną ośmiornicę zanurzamy 3 krotnie aby doznała szoku termicznego i poskręcały się ramiona. Na 1 kilogram ośmiornicy potrzebujemy 30 minut gotowania. Składniki na sos • 1 cebula • do smaku sól i pieprz • natka pietruszki • mała puszka przecieru pomidorowego • 400 g krojonych pomidorów z puszki (1 puszka) • 1 czerwona papryka • 1 mała papryczka chilli • 4 ząbki czosnku • do smażenia oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż całość kilka minut. Dodaj pomidory i przecier. Gotuj wszystko aż sos nabierze jasnoczerwonego koloru. Przypraw do smaku. Wcześniej przygotowaną ośmiornicę pokrój na kawałki i dodaj do sosu na samym końcu i pod żadnym pozorem już nie gotuj gdyż ośmiornica zrobi się twarda i gumowa. Można też kawałki ośmiornicy ułożyć na sosie już na talerzu. Podawaj posypane natką pietruszki i ze świeżym pieczywem lub ryżem.