Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 139
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 139
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę i cukier. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ja wykorzystuję robot kuchenny z hakiem ale można to zrobić ręcznie. Cisto przekładamy na stolnicę. Gdy zbyt mocno klei się do rąk podsypujemy dodatkowo mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i okrągłymi foremkami (doskonale sprawdzi się również szklanka i kieliszek) wycinamy krążki a w nich dziurki. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Uwaga: pilnujcie smażonych oponek bo smażą się na prawdę bardzo szybko i łatwo je przypalić. Oponki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach a następnie solidnie oprószamy cukrem pudrem