Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne jajka na miękko w pysznej odsłonie! Panierowane i smażone
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 95
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 1030
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 1156
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 95
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 1030
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 1156
Składniki
Gotujemy jajka na miękko (ilość w zależności od osób, którym je zaserwujemy) Ja jajka na miękko gotuję równo przez 4 minuty i 45 sekund. Musimy uważać, żeby jajka nam nie popękały podczas gotowania. Ja żeby temu zapobiec wkładam jajka do miseczki z ciepłą wodą za nim je ostrożnie włożę do gotującej się, leciutko osolonej wody. Kiedy już minie czas gotowania (w moim przypadku 4 minuty 45 sekund) podstawiamy garnek pod zimną wodę i trochę je chłodzimy.
Wyjmujemy ochłodzone jajka z wody i delikatnie je obieramy, tak żeby nie uszkodzić białka, bo wtedy żółtko nam się wyleje i nic z tego nie będzie. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne ;) Następnie przygotowujemy 3 talerzyki jeden z mąką, jeden z roztrzepanym jajkiem, jeden z bułką tartą. Obrane ugotowane jajka najpierw obtaczamy delikatnie w mące, potem w surowym jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie umieszczamy opanierowane przez nas jajka. Obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor, pilnując by się nam nie rozleciały. Byłam do tego sceptycznie nastawiona, ale okazało się, że tak przygotowane jajka są naprawdę przepyszne! Smacznego!