Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
idealne do czerwonego barszczyku :)
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27457
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 183
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1183
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27457
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 183
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1183
Składniki
mąkę wsypać do miski w środku zrobić dziurkę. Do dziurki dać rozkruszone drożdże, cukier i trochę letniego mleka, odstawić żeby podrosło. Roztopić margarynę. Gdy zaczyn podrośnie dodać jajka, sól, roztopioną margarynę i resztę mleka. Wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
mięso umyć obsmażyć na patelni wystudzić, cebulę tak samo obsmażyć i wystudzić. Mięso, cebulę i czosnek zmielić w maszynce następnie dodać jajko doprawić do smaku i wyrobić na gładką masę.
ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wykroić prostokąty ok 10x14 cm, na każdy prostokąt nałożyć farsz (ja dałam ok 2 łyżeczek), zawinąć brzegi od krótszej strony a następnie zawinąć wzdłuż formując pasztecik. Paszteciki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, każdy pasztecik posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 180 stopniach ok 40 minut na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczykiem. Smacznego