Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beztłuszczowa wersja znanego dania :)
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 220
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 463
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 425
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 220
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 463
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 425
Składniki
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak marchewkę na surówkę). Przełożyć do miski wyłożonej czystą ściereczką, dokładnie odcisnąć. Płyn wylać.
Cebulę drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce). Dodać do ziemniaków razem z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna łatwo się formować w rękach, ale konsystencja gliny jest mocno niewskazana.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć placuszki (ja sobie pomogłam okrągłą foremką o średnicy ok. 8 cm) - na jeden wypada czubata łyżka masy ziemniaczanej
Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienia brzegów (w moim gazowym piekarniku bez termoobiegu każda partia piekła się ok. pół godziny). Z podanych proporcji wyszło mi 18 placuszków.