Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne!!!
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1862
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1741
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 106
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 64
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1862
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1741
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 106
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 64
Składniki
Przygotowanie kurczaka: Z curry, papryki, pieprzu, soli i oliwy przygotowujemy "marynatę", którą smarujemy kurczaka. Tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej przygotować go wieczorem dzień wcześniej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 -200 stopni. Delikatnie "podnosimy" skórę kurczaka i umieszczamy pod nią kawałki masła czosnkowo-ziołowego. (Masełko robimy mieszając miękkie masło ze zmiażdzonym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Ja zrobiłam z bazylią i lubczykiem).
Warzywa do kurczaka: Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Posypujemy je solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wrzucamy wraz z kurczakiem do naczynia żaroodpornego.
Naczynie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w zależności od wielkości kurczaka: 1,5 kg kurczak ok. 1 godz. i 15 min.
Podawać z surówką.
SMACZNEGO!