Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest nad nimi troszkę pracy, ale warto;)
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 215
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8472
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 43
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 350
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1483
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 151
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 215
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8472
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 43
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 350
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1483
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 151
Składniki
Farsz: Z tej ilości wyszło mi 30 pierogów z kapusta i pieczarkami i 15 z samymi pieczarkami. Kapustę gotujemy ok 15 min, studzimy, przepłukujemy zimną wodą(jeśli jest zbyt kwaśna), szatkujemy na drobno.
Na 2 patelniach podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulkę. Na jedną wrzucamy kapustę na drugą poszatkowane pieczarki. Zawartość obu patelni przyprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu często mieszając.Do kapusty dodajemy połowę pieczarek z drugiej patelni. Farsz z kapusty jest szczególnie smaczny jeśli podlejemy go sporą ilością oliwy podczas duszenia.
Ciasto: do dużej miski wsypujemy ok 0,75 kg mąki, solimy, dolewamy ok 1,5 szklanki wrzątku i drewnianą łyżką mieszamy. Wstępnie zarobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i rozrabiamy dokładnie. W razie potrzeby posypujemy mąką lub dolewamy wody.
Formujemy pierożki, gotujemy- ok 3-4 min od momentu wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką, surówkami lub wcinamy podsmażone. Pycha!!!