Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj na odmianę pierożki z kaszą, ziemniakami, podsmażaną cebulką i pieprzem.
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 81
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 154
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 63
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 67
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 81
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 154
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 63
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 67
Składniki
Ciasto: Mąkę łączymy z jajkiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wyrabiamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.
Farsz: Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy cebulę, całość smażymy na złoto. Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy ugotowaną kaszę, boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nakładamy na nie farsz. Następnie kleimy pierogi i wrzucamy je do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy przez ok 5 min i odcedzamy.
Podsmażamy na maśle lub smalcu na patelni (z obu stron). Podczas smażenia posypujemy wierzch świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy podawać ze śmietaną, lub skwarkami.
Smacznego!