Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wersji na słodko to moje ulubione pierogi. Polecam!
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 65
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 90
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 65
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 90
Składniki
Pracę zaczynamy od zrobienia farszu: Mielimy biały ser, następnie dobrze mieszamy go z żółtkami i cukrem pudrem, tak aby składniki utworzyły jednolitą masę. To tyle, proste, prawda? Teraz zabieramy się za ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy kilka minut. Podajemy polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem. Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 65- 70 sztuk pierogów, dość dużych.
Smacznego.