Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3307
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 147
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 675
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 82
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3307
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 147
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 675
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 82
Składniki
Miód wraz z cukrem i masłem doprowadziłem do wrzenia. Zdjąłem z ognia by ostygło. Dosypałem mąkę ,dodałem jajko i żółtka ,przyprawę do piernika ,wyrobiłem na jednolitą masę. Następnie wlałem sodę rozpuszczoną w mleku ,dodałem skórkę pomarańczową oraz pokrojone orzechy. Ponownie wyrobiłem i odstawiłem w chłodne miejsce na dzień w szklanym naczyniu. Następnie ciasto włożyłem do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (średnia keksówka). Piekłem godzinę w temp 180 stopni C. Kiedy piernik ostygł ,przekroiłem go wzdłuż dwa razy ,warstwy posmarowałem powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach.