Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik przekładany nietypową masą.
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 909
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6693
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 909
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6693
Składniki
Wykonanie piernika: Marchewkę umyć, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach i wycisnąć sok.
Następnie dodać żółtka utarte z cukrem, cynamon, mąkę z sodą i wszystko razem utrzeć.
Dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Przelać piernik do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przełożyć kremem japońskim.
Wykonanie kremu japońskiego: Ryż zalać szklanką wrzącej wody, zagotować i odcedzić. Następnie ryż zalać wrzącym mlekiem(150 ml) posolić i ugotować. Masło rozgrzać z mąką i wlewać resztę zimnego mleka. Zagotować, przestudzić, wlać do miksera, dodać przestudzony ryż, żółtka, połowę cukru, czekoladę i całość zmiksować. Pod koniec dodać ubitą śmietankę z resztą cukru i wymieszać delikatnie z masą.