Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowana ostatnim artykułem o robieniu piwa w domu i tym, że na smakerze też można o tym pisać...zamieszczam przepis autorstwa mojego męża, który zaraził mnie tą piwną pasją. Stout wyszedł rewelacyjny!
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8929
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 133
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2924
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8929
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 133
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2924
Składniki
Surowce fermentowalne: Pale ale - 51% pilzneński - 16% karmelowy 120 EBC - 6,7% Carapils - 6,7% Wiedeński - 5,4% karmelowy 30 - 4% Carafa special II - 2,7% Fawcett amber - 2% jęczmień palony - 1,3% płatki owsiane - 1,3% Special B - 1% Carafa special III - 1% Chmiele: Marynka 8% - 60g, 60 min Hellertau tradition 5,0% - 5g, 15 min Hellertau tradition 5,0% - 5g, 5 min Drożdże: US-05 gęstwa Zacieranie: 50' - 62°C 25' - 72°C 5' - 78°C Stout Bałtycki - 22 blg Fermentacja wzrastająca - 16st.-22st. Fermentacja: - burzliwa 2 tygodnie - cicha 2 tygodnie