Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-07-2016
Ciasto na pizzę z mąki chlebowej wyrobiłam i dzięki niej tradycyjne ciasto zmieniłam. Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam, ciasto w przerwach pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła się idealnie, a po dodaniu szynki dojrzewającej, cebulki ze szczypiorkiem i bazylii smakowała genialnie. Pizzą tą można kilka osób na raz częstować i pozostało Wam tylko jej spróbować. Myślę, że w piekarniku jak ją upieczecie, to również w niej się rozsmakujecie.
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 113
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2602
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 156
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 158
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 113
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2602
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 156
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 158
Składniki
Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na kamień do pieczenia, powinno wystawać poza krawędzie (podsypujemy niewielka ilością mąki).
Ser camembert kroimy na ok 16 trójkącików, które układamy w równych odstępach na obrzeżach ciasta. Ciasto pomiędzy serem zaginamy do środka i dociskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Ketchup mieszamy z sosem chili. Smarujemy nim środek ciasta, następnie posypujemy startym żółtym serem, dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i pomidorki w ćwiartki.
Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Kilka min (ok.2-5 min)przed końcem dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę. Przed podaniem pizzy dodajemy listki świeżej bazylii i pokrojoną w plasterki cebulkę ze szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem.
Rada: szynkę dojrzewającą można dodać po upieczeniu pizzy, nie trzeba jej zapiekać i tak zrobi się ciepła, a jej smak pozostanie.