Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Który mężczyzna oprze się takiemu daniu? Duża ilość kiełbasy, boczku i szynki na mięciutkim cieście, z domowym sosem pomidorowym to jest to :)
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 30
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 33
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2719
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 116
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 107
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 30
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 33
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2719
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 116
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 107
Składniki
Ciasto Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (10-15 min.). Następnie wlewamy rozczyn do mąki, dodajemy olej, sól i zagniatamy ciasto (jeżeli jest za twarde możemy dodać ciepłej wody). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 50 min.).
Sos pomidorowy Pomidory pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 min. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, drobno posiekane zioła (świeże możemy zastąpić suszonymi - ja dodaję 1 łyżkę ziół), doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły placek, wykładamy na blachę natłuszczoną olejem. Smarujemy sosem pomidorowym, rozkładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, boczek, szynkę i paprykę pokrojoną w słupki. Posypujemy tartym żółtym serem. Na samej górze rozkładamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego :)