Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza jest pyszna, ale niestety dość kaloryczna. Ale jest sposób, aby odchudzić nieco pizzę i nie mieć potem wyrzutów sumienia, że wszystko pójdzie w nasze biodra. Zdecydowałam się zatem zmodyfikować przepis na tradycyjną pizzę, zastępując ciasto drożdżowe kukurydzianą polentą. Dzięki temu pizza, którą przygotowałam ma zdecydowanie mniej kalorii i można ją pałaszować bez obaw o utratę figury.
Polecam.
Odsłon: 364
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 155
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 425
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 396
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 163
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 3003
Polecam.
Odsłon: 364
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 155
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 425
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 396
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 163
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 3003
Składniki
W garnku gotujemy 1/2 l wody, do wrzątku wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby nie przywarła do dna. Polenta powinna być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy do polenty ulubione przyprawy a także sól i pieprz do smaku. Wylewamy polentę na formę, a następnie zabieramy się za przygotowanie szpinaku. Mrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczka oliwy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Przesmażony szpinak wykładamy na wierzch polenty. Na wierzch kładziemy kawałki koziego sera lub fety, plastry pomidora, oliwki, kukurydzę.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10-15 minut. Wierzch można posypać startym serem gouda. Pizza z polenty jest pyszna także bez zapiekania.
Smacznego!