Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny tort z wykorzystaniem kremowego alkoholu, tym razem o smaku marcepana. Przy każdym otwarciu lodówki czuć było oszałamiający zapach likieru. Tort zdecydowanie tylko dla dorosłych :)
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 111
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 111
Składniki
Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Masło utrzeć na puch, dodając masę marcepanową, cukier, wanilię, skórkę pomarańczową i sól. Na koniec pojedynczo dodawać jajka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy maślanej, na koniec wmieszać czekoladę i migdały. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić, usunąć papier, a ciasto zostawić w formie lub położyć na paterze i założyć obręcz tortownicy.
Żelatynę namoczyć. Żółtka ubijać razem z cukrem w metalowej misce w kąpieli wodnej, aż powstanie biała piana. Żelatynę wycisnąć i dodać do masy jajecznej, mieszać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Dodać likier i wymieszać. Miskę zdjąć z garnka i ostudzić krem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać razem z płatkami czekoladowymi do ostudzonego i lekko tężejącego kremu. Masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Żelatynę namoczyć. Likier i syrop glukozowy podgrzać w metalowej misce w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić termometrem!). Żelatynę wycisnąć i dodać do likeru, wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Kuwerturę pokroić i rozpuścić w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa paski wyższe niż tort (lub na wysokość tortu) i na tyle długie, żeby objęły cały tort dookoła. Rozprowadzić na nich cienką warstwę kuwertury. Zdjąć obręcz tortownicy i od razu przyłożyć papier z czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła. Potem ostrożnie zdjąć papier. Smacznego :)