Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i szybka w wykonaniu potrawka z kurczaka. najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym "na klejąco" :)
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 12
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 164
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2679
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 51
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 238
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 12
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 164
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2679
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 51
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 238
Składniki
Z kurczaka i włoszczyzny ugotować rosół. Następnie mięso i warzywa wyjąć z rosołu i mięso wraz z marchewką podzielić na mniejsze kawałki.
Masło roztopić w garnku, dodać 3 łyżki mąki i zrobić zasmażkę. Następnie zalać ją ciepłym (ale nie gorącym!) ugotowanym wcześniej rosołem cały czas mieszając energicznie aby nie powstały grudki (w ostateczności można użyć blendera). Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień.
Trzymając garnek na małym ogniu dodać cukier, sok z cytryny i przepłukane pod wodą rodzynki.
Żółtko rozmieszać z kremówką i wlać do sosu, cały czas mieszając aby się nie zważył. Potrawkę podawać z ugotowanym ryżem i gotowaną marchewką, a sos posypać mięsem z kurczaka. Uwagi, sugetie, propozycje do przepisu :-) Jeśli ktoś nie lubi, to można pominąć cytrynę - ja przeważnie tak robię, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia z czasów, kiedy w sklepach cytryny czasami pojawiały się na święta :-) Mięsko najlepiej nakładać bezpośrednio na ryż i dopiero potem polewać sosem, ale można też dodać je do sosu pod koniec gotowania i wymieszać - tak zrobiłem tym razem. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)