Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek. Czy ktoś ich nie lubi ?
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 196
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 316
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 196
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 316
Składniki
Śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, starannie umyłem i wypestkowałem. Włożyłem do dużego szerokiego rondla o grubym dnie. Smażyłem na słabym ogniu po 3-4 godziny przez trzy dni. Dość często mieszałem, aż do odparowania soku w takim stopniu, by przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli ( jest to zagęszczenie nieco większe niż do połowy objętości ). Tak przygotowane gorące powidła przełożyłem do wyparzonych i wytartych spirytusem słoików, zamknąłem nieuszkodzonymi pokrywkami. Przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.