Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie trzeba stać przy rondlu!
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3382
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12633
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 254
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3382
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12633
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 254
Składniki
W naczyniu w którym powidła będą smażone ( ja uzywam tzw. jajo-rondel ) wydrylowane śliwki mieszam z 1 kg cukru i 3 łyżkami octu 10%, pozostawiam przykryte na 12 godzin Po tym czasie rondel wstawiam bez przykrycia na gaz, po zagotowaniu się śliwek gaz należy zmniejszyć, żeby spokojnie się gotowały i odparowywały nadmiar soku. Gotujemy 7 godzin! A teraz UWAGA!!!: Na czym polega niezwykłość tego sposobu: pod żadnym pozorem NIE WOLNO MIESZAĆ powideł podczas gotowania, jeszcze raz podkreślam : NIE WOLNO !!! bo natychmiast się przypalą! Nie mam zielonego pojęcia na czym polegają te "czary - mary", ale sposób ten wypróbowałem w ubiegłym roku i przysięgam, ani śladu przypalenizny! A pamiętam w poprzednich latach ile czasu trwało smażenie powideł, ile mieszanie, a i tak zawsze rondel wymagał szorowania. Dziwne?...... też tak uważam, chętnie poznałbym tajemnicę tego zjawiska, jeżeli ktoś zna odpowiedź na tę zagadkę. Pozdrawiam!