Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś na szybko. Placuszki z powodzeniem można jeść cały rok, jednak podane w takiej wersji najlepiej jeść latem. Polecam! Jeden z prostszych przepisów.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 36
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2722
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 137
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 113
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 36
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2722
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 137
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 113
Składniki
W misce umieszczamy kefir, cukier, jajko, sól i mieszamy trzepaczką. Mąkę przesiewamy z sodą i stopniowo dodajemy do masy. Na patelni podgrzewamy tłuszcz 1 - 1,5 cm i smażymy na średnim ogniu placuszki z obu stron. Jeżeli chcemy dodać jabłka, zanurzamy je w smażącym cieście i lekko smarujemy cienką warstwą ciasta z drugiej strony przed odwróceniem. Po upieczeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Najsmaczniejsze będą podane jeszcze lekko ciepłe.
Polewamy placki płynnym miodem i obsypujemy borówkami.