Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pomysł na wykorzystanie białek.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7267
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 223
Przepis dnia
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Odsłon: 42517
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 311
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7267
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 223
Przepis dnia
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Odsłon: 42517
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 311
Składniki
50 gram masła rozpuściłam i odstawiłam, aby ostygło. W misce ubiłam na sztywną pianę białka z 3 jajek. Kiedy piana była ubita, nadal miksując dodawałam stopniowo 100 g cukru, 20 g mąki, odrobinę proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu wanilinowego. Kiedy składniki się połączyły, dodałam 80 gram wiórków kokosowych i delikatnie wymieszałam. Nakładałam na blachę (z papierem do pieczenia) małe porcje ciasta. Porcje należy nakładać w dużych odstępach, ponieważ ciastka rosną podczas pieczenia. Piekłam w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 8 minut do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie. Dopiero następnego dnia nabierają odpowiedniej spoistości. Z podanych składników wychodzi około 25 ciasteczek.