Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sam raz do popołudniowej herbatki lub kawy.
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 70
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 1015
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 1145
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 70
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 1015
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 1145
Składniki
Rozpuść tłuszcz i wymieszaj go z mlekiem, a potem podgrzej do temperatury około 37 C.
Drożdże pokrusz do miski i zalej małą ilością mleka z roztopionym tłuszczem, a następnie całość wymieszaj i dodaj resztę mleka.
wsyp cukier, sól, proszek do pieczenia oraz większość mąki. Wyrób ciasto na gładką masę- ręcznie lub mikserem.
Przykryj je i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów.
Rozłóż ciasto na stolnicy oprószonej mąką i podziel je na osiemnaście części.
Z poszczególnych kawałków utwórz wałeczki o długości około 40 cm, a następnie z każdego z nich uformuj kształt precla.
Precelki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Podgrzej piekarnik do temperatury 250 C.
Piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez 8 -10 minut. Jeszcze ciepłe posmaruj roztopionym masłem i obtocz w cukrze.