Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne male co nieco na zimowe wieczory ;-)
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4581
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 84
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 158
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4581
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 84
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 158
Składniki
Drozdze zasypac w misce cukrem i cukrem waniliowym, rozgniesc lyzka, dodac cieple mleko, wymieszac. Dodac make (wsypywac stopniowo), sol i jajko, mieszac az do otrzymania gladkiego ciasta. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 30-40 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzac olej (nie za mocny plomien gazu pod patelnia, zeby racuchy sie nie spalily), lyzka nakladac porcje ciasta (u mnie 1 racuch to 1 lyzka ciasta) i smazyc na zloty kolor. Odsaczyc z tluszczu na papierowych serwetkach, posypac obficie cukrem pudrem. Do tego kawa lub herbatka i jestesmy w siodmym niebie ;-)