Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto z dynią i grzybami. Gorąco polecam .
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3335
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12507
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 245
Przepis dnia
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 3335
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12507
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 245
Składniki
Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła. Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino i dorzucamy posiekane listki obrane z gałązek rozmarynu.
Gdy wino odparuje rozpoczynamy dodawanie partiami gorącego (!!!) bulionu (najlepiej trzymamy go w rondelku na małym ogniu). Zalewamy jedną chochelką i czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Cały czas delikatnie mieszając, dodajemy kolejne porcje bulionu- za każdym razem wlewamy następną dopiero, gdy ryż "wypije" porcję bulionu. Kiedy ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Kremowe risotto z dynią i grzybami gotowe. Smacznego :)