Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki rozpływające się w ustach.
Proste,szybkie i sycące danie na szybką kolację dla jednej osoby albo dla cze...
Odsłon: 400
Następny pomysł na zapiekankę warzywną na obiad czy kolację.
Odsłon: 175
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 327
Przepis dnia
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 73
Proste,szybkie i sycące danie na szybką kolację dla jednej osoby albo dla cze...
Odsłon: 400
Następny pomysł na zapiekankę warzywną na obiad czy kolację.
Odsłon: 175
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 327
Przepis dnia
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 73
Składniki
Drożdże delikatnie rozrabiamy z cukrem i śmietaną, po czym zostawiamy na 10 min do przegryzienia. W tym czasie roztapiamy margarynę i pozostawiamy do wystudzenia.
Do zaczynu drożdżowego przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i ostudzoną margarynę. Zarabiamy ciasto i odstawiamy do urośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej części wałkujemy koło, które kroimy na 8 "trójkątów" (jak pizzę).
Na gotowe trójkąty, układamy dowolne nadzienie. Ja użyłam kostek białej czekolady, oraz powideł. Nadzienie układamy po szerszej stronie trójkątów i zwijamy w rogalik.
Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 min. Smacznego.